POSIŁKI I NAPOJE PROFILAKTYCZNE DLA OSÓB PRACUJĄCYCH NA OTWARTEJ PRZESTRZENI
Już praktycznie każda firma zapewnia pracującym na otwartej przestrzeni pracownikom posiłki i napoje. Najczęściej jest to ciepły obiad oraz gorące napoje takie kawa i herbata. W tym artykule przedstawię podstawy prawne z których wynika ww obowiązek.
Kiedy pracownikowi należą się posiłki?
Pracownikowi pracującemu na otwartej przestrzeni należą się posiłki profilaktyczne jeżeli temperatura spadnie poniżej 10°C, a wydatek Energetyczny przekracza 1500 kcal na zmianę roboczą. Dotyczy to okresu od 1 listopada do 31 sierpnia.
Jaki to ma być posiłek?
Przepisy definiują, że posiłek powinien posiadać wartość energetyczną minimum 1000 kcal. Powinien zawierać 50 – 55% węglowodanów, 30 – 35% tłuszczów oraz 10 -15 % białka. Oczywiście nikt w praktyce tego nie będzie kontrolował. Jest to jednak wytyczna dla pracodawcy, że taki posiłek ma być przede wszystkim dużym obiadem, a nie małą zupą.
Jakie napoje profilaktyczne?
O ile przepisy definiują posiłki profilaktyczne tak nie ma wytycznych co do napojów. Dobrą praktyką jest zapewnienie kawy i herbaty w ilości wystarczającej dla każdego pracownika.
Warto dodać, iż napoje wymagane są zarówno w okresie zimowym jak i w okresie letnim. Wtedy zimne napoje profilaktyczne powinny być zapewnione kiedy temperatura pracy przekracza 25 stopni Celsjusza.
Polecamy także inne artykuły: